CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

TesteTest Fericire


Inventarul Oxford al Fericirii
(dezvoltat de psihologii Michael Argyle și Peter Hills de la Universitatea Oxford)

Mai jos sunt o serie de afirmații despre fericire. Indică cât de mult ești de acord cu fiecare afirmație, conform următoarei scale:

1 = puternic în dezacord
2 = moderat dezacord
3 = ușor dezacord
4 = ușor de acord
5 = moderat de acord
6 = puternic de acord

Te rugăm să citești cu atenție afirmațiile și să dai răspunsul care este adevărat pentru tine, în general sau de cele mai multe ori.
Nu există răspunsuri „corecte” sau „greșite” (și nici întrebări capcană). Primul răspuns care îți vine în minte este probabil cel mai potrivit pentru tine.


Pasul 1 din 29

puternic în dezacordmoderat dezacordușor dezacordușor de acordmoderat de acordputernic de acord
1. Nu mă simt deosebit de mulțumit/ă de felul în care sunt.
29
57

Rezultatul testului tău

Nefericit/ nu ești fericit. Dacă ai răspuns sincer și ai obținut un scor foarte scăzut, probabil că te vezi pe tine și situația ta ca fiind mai rea decât este în realitate. Recomandarea noastră este să faci și testul destinat evaluării depresiei și să iei foarte serios în calcul discuția cu psihoterapeut. Gradul de satisfacție privind propria viață poate fi influențat și de acțiunile noastre și, deși acum e posibil să simți că nu ai niciun control asupra propriei vieți, un specialist te poate ghida, învățându-te de unde și cum să începi să te bucuri mai mult de viața ta.


58
98

Rezultatul testului tău

Mai degrabă nefericit. Probabil sunt unele aspecte ale vieții tale care te nemulțumesc destul de mult. Fie că este vorba despre satisfacția privind calitatea vieții tale, fie că este vorba despre relațiile cu ceilalți sau despre sentimentul general de control pe care-l ai, cu siguranță că poți îmbunătăți semnificativ aspecte din viața ta. Îți recomandăm să reflectezi asupra aspectelor care te nemulțumesc și să vezi în ce fel poți acționa astfel încât să generezi o schimbare în bine, pentru a fi mai fericit.


102
144

Rezultatul testului tău

Mai degrabă fericit. Mulțumit. Acesta este scorul obținut în medie de oameni. Probabil că reușești să ai relații bune cu ceilalți și simți în suficiente situații că ai puterea de a-ți influența cursul vieții. De obicei, persoanele care obțin acest scor au și o stimă de sine stabilă (care nu depinde exclusiv de ultima realizare/ ultimul eșec). Îți poți învăța mintea să experimenteze un nivel mai mare de satisfacție prin următorul exercițiu: în fiecare seară notează-ți undeva 3 lucruri care te-au bucurat sau care ți-au plăcut pe parcursul zilei respective, indiferent de cât de mărunte (o cafea bună, o conversație cu cineva, etc. Acesta este un exercițiu de recunoștință prin care te auto-educi să privești mai mult înspre aspectele pozitive ale vieții.


145
170

Rezultatul testului tău

Fericit sau foarte fericit. A fi fericit are mai multe beneficii decât a te simți bine pe moment. Fericirea corelează cu beneficii precum sănătatea, relații mai bune și atingerea obiectivelor tale. Dacă ai obținut acest scor, înseamnă că reușești să te bucuri de lucrurile mărunte și de cele importante deopotrivă, că ai relații satisfăcătoare și sănătoase cu cei din jurul tău și că ai o perspectivă echilibrată asupra propriei persoane. Mai mult, de obicei, un astfel de scor înseamnă că găsești sens în ceea ce faci, fie că vorbim despre viață profesională sau despre cea personală.


171
174

Rezultatul testului tău

Prea fericit. Cercetările recente par să arate că există un nivel optim de fericire care ne permite să ne descurcăm bine la serviciu sau la școală sau pentru a fi sănătoși; paradoxal, a fi „prea fericit” poate fi asociat cu niveluri mai scăzute ale unor astfel de rezultate. Studiile arată că oamenii care sunt mereu fericiți, indiferent de context, sunt percepuți ca fiind naivi, egoiști și înclinați către comportamente de risc. În plus, „fericirea excesivă” poate fi uneori un simptom în anumite tulburări mentale.