Conform anumitor discursuri motivaționale, am putea înțelege, greșit, că fiecare dintre noi este compus din două persoane diferite, cu două vieți diferite: viața personală, de acasă și viața de la birou. Această creatură fantastică ajunsă la lucru reușește instant să anihileze partea personală și are mintea total limpede pentru job, deși pe drum tocmai a primit rezultatul descurajant al unor analize medicale importante; apoi, indiferent de cât de stresantă și dificilă a fost ziua de lucru (pare că un proiect important e pe cale să eșueze), intră pe ușa casei senin, zâmbind.
Nu suntem creaturi de basm și e momentul să renunțăm la această fantasmă. Hărțile noastre emoționale sunt mult mai rafinate de atât. Suntem ființe umane imperfecte, cu o viață emoțională complexă și care nu poate fi izolată în cutiuțe mari și mici: ducem la lucru viața noastră de acasă și acasă viața noastră de la job. Ceea ce ne afectează pe plan personal va avea o influență asupra muncii noastre, la fel de mult cum aspectele profesionale ne vor influența viața privată. Cred că poți găsi singur câteva exemple.
Sănătatea noastră emoțională nu rămâne mereu aceeași, ci se modifică de-a lungul unui continuum, în funcție de circumstanțele noastre de viață și de etapa de viață. Ne putem simți descurajați, epuizați psihic, înspăimântați, etc. și avem nevoie de un răspuns specializat și plin de compasiune.
Multă vreme, acesta a fost un subiect tabu în contextele profesionale. Regula era: nu există viață emoțională, există doar angajați cu un set de abilități care performează sau nu. În ultimii ani însă au început să apară semnale consistente că lucrurile nu stau deloc așa, iar pandemia cu siguranță a accelerat schimbarea de paradigmă. Fie că s-a vorbit despre anxietate, mult dezbătutul „languishing” (sentiment de stagnare și lipsă de sens) sau despre mai recentul „quiet quitting”, temele legate de sănătatea noastră mentală au căpătat loc central. Zona de business a înțeles că oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei companii și că investiția în sănătatea emoțională și comportamentală a acestora este cea mai înțeleaptă mișcare.
Ce a însemnat asta pentru tine, angajatul? Abordările au atins mai multe puncte:
- Unele companii au pus la punct strategii complexe de Mental Health at Work care să influențeze climatul organizațional, cultura, standardul de bune practici, procedurile, etc.
- Altele s-au centrat pe programe de tip EAP – employee assistance programmes prin care sunt acoperite financiar de către companie ședințe 1:1 de suport psihologic pentru angajați.
- Alte companii au mizat pe educație: programe de conștientizare și informare pe teme care țin de comportamentul uman și funcționarea minții.
- Alții au investit pentru a le dezvolta angajaților un set de abilități necesare igienei emoționale (reziliență, calm, etc.) prin workshop-uri și training-uri.
Discutând despre toate acestea, analiștii de la McKinsey vorbesc despre programele de sănătate emoțională și comportamentală ca fiind „următoarea revoluție” în HR. Mai mult, la finalul lui septembrie 2022, agențiile Națiunilor Unite au lansat două publicații diferite cu scopul de a preveni crearea unor climate organizaționale negative și de a oferi protecție și sprijin psihologic pentru angajați.
Companiile nu mai pot ignora că lucrează cu oameni. Iar asta e bine. Viva la revolucion!