CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

Arta de a vedea invizibilul

Ca psihologi si medici psihiatri suntem antrenati sa vedem ce se ascunde in spatele aparentelor, cu alte cuvinte stim sa vedem mai mult decat vor oamenii sa arate. De-a lungul anilor de studiu si dupa mii de ore de experienta in domeniu am invatat sa intelegem multe despre un om nu doar din ce spune ci si din tonul pe care-l foloseste, din felul in care se imbraca, din pozitia corpului si mimica sau din ceea ce declara ca este important in viata lui.

Este un mecanism normal de autoaparare ca un om sa nu arate absolut tot ce simte, ce-si doreste, ce frici sau ce placeri are. Incercam sa ascundem lucruri legate de noi pe care societatea sau persoanele dragi noua le pot considera imorale, meschine sau dezgustatoare. Pe de alta parte, de multe ori mimam anumite lucruri doar ca sa parem mai atractivi, mai responsabili decat suntem, sau chiar mai inteligenti.

In spatele aparentelor se ascund cu totul alte lucruri:

  • dorinta intensa de succes financiar = nesiguranta, anxietate
  • eleganta ostentativa, afisarea produselor de lux = dorinta nesatisfacuta de iubire si atentie
  • dedicare profesionala excesiva = nevoie de respect, de acceptare
  • comportament agresiv, abuziv = senzatie de vulnerabilitate, nemultumire fata de propria persoana

Putem interpreta gresit semnalele pe care ni le transmit ceilalti. Adesea se crede ca o persoana care afiseaza faptul ca traieste in lux vrea sa ne umileasca cand de fapt nu-si doreste decat sa ne castige admiratia sau cineva nervos si agresiv da impresia de forta cand in realitate cel mai calm om din incapere este si cel mai puternic.

Este important sa intelegi ce ascund oamenii in spatele mastilor cu care defileaza in fata celorlalti si sa-i evaluezi nu dupa cum vor ei sa para ci dupa cum sunt cu adevarat chiar daca vorbim de colegii de serviciu, de sef sau de prieteni.

A-i intelege pe ceilalti este un fel de “super-putere” care te ajuta sa ai alaturi oameni care ti se potrivesc, te fereste de anumite dezamagiri si de ce sa nu recunoastem, te ajuta de multe ori sa obtii ceea ce-ti doresti.