CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

Antrenament pentru fericire

Acum doar cativa ani, cand la vreo petrecere sau la o masa cu prietenii, oamenii auzeau ca esti psiholog sau psihiatru, aveau tendinta sa te evite discret. Era destul de raspandita ideea ca noi, cei care lucram in domeniul acesta, descoperim cu usurinta ce e in neregula cu persoana din fata noastra, poate chiar ii punem un diagnostic in timp ce vorbim cu el. Orice om are vulnerabilitati emotionale, ganduri extrem de intime pe care vrea sa le stie doar el, lucruri bizare care-i plac dar de care se jeneaza.

Ca psihoterapeuti am invatat cum sa tratam depresia, anxietatea, dependenta sau alte probleme psihologice si, in dorinta noastra de a-i ajuta pe cei aflati in suferinta, am fost la un pas sa uitam ca in profesia noastra avem si misiunea de a face oamenii mai fericiti.

E drept ca exista o componenta biologica innascuta care determina cat suntem de optimisti, ne influenteaza stima de sine si taria pe care o avem in fata necazurilor. Din fericire insa ceea ce mostenim ne influenteaza doar intr-o oarecare masura, iar increderea in noi, gandirea focalizata pe solutie, chiar si cantitatea de bucurie pe care o simtim zi de zi pot fi amplificate. Un coleg de-al nostru spune ca mintea seamana mai mult cu un muschi decat cu un computer, deci poate fi antrenata.

Ce au in plus oamenii fericiti fata de cei nefericiti? Cum se explica faptul ca oamenii fericiti nu sunt neaparat tineri, bogati, frumosi, sanatosi, mai norocosi sau mai religiosi decat ceilalti. Si atunci in ce consta secretul?

Bucuria unui om sau placerea nu se manifesta neaparat prin ras, euforie sau exuberanta si adeseori starea de bine a cuiva nu este chiar atat de vizibila pe cat ne-am obisnuit sa credem. Surprinzator poate sa para si faptul ca ne-am obisnuit sa asociem sansa la fericire cu capacitatea de a ne permite vacante fabuloase, shopping fara restrictii financiare, petreceri si sex cu cine ne dorim. Totusi s-a demonstrat ca toate astea sunt o resursa de placere extrem de volatila, cu efect pe termen scurt iar investitia in toate acestea este de cele mai multe ori paguboasa raportat la eforturile pe care le facem ca sa le obtinem.

Exista si alte lucruri care-l fac pe un om sa se simta inundat de o stare de bine, de bucurie pura si oricat de bizar suna, momentele de fericire de multe ori vin in urma unui efort si tocmai de aceea adeseori risca sa fie pe nedrept asociate cu neplacerea.
Momentul in care erai doborat de oboseala, dar ti-ai uimit colegii cu o solutie inteligenta, expresia din ochii cuiva drag pe care ai reusit sa-l faci sa fie mandru de tine, recunostinta unui prieten aflat intr-o situatie grea atunci cand i-ai fost aproape sunt lucruri care iti umplu sufletul de bucurie chiar si peste ani. Toate astea ne fac sa ne simtim valorosi, norocosi ca suntem asa cum suntem, oricat de putin semanam cu acele chipuri din panourile publicitare si oricat de departe am fi de imaginea omului de suces promovata cu atata inversunare de mass media.

Suntem unici si in multe privinte suntem foarte diferiti de ceilalti. Nu aratam la fel, nu radem si nu plangem din aceleasi motive, nu ne fac fericiti acelasi lucruri. Oricat esti de inteligent unul dintre cele mai dificile lucruri este sa afli ce te face cu adevarat fericit. Asta este pasul cel mai important si oricat de ciudat ar parea este lucrul cel mai greu de aflat, mai dificil chiar decat sa obtii acele lucruri. Asa ca totul porneste de undeva din interior, intr-o zona foarte profunda pe care adesea oamenii nu o pot accesa singuri fara ajutorul unui psihoterapeut. Sfaturile primite din copilarie, toate vocile din jurul tau care-ti spun cum arata binele sau succesul tau iti atenueaza acel mod personal, unic de a gandi pe criterii stiute doar de tine, si te impiedica sa vezi ce-ti doresti cu adevarat.

Noi, profesionistii din domeniu suntem onorati sa te ghidam in surprinzatoarea calatorie a autocunoasterii, in care o sa afli cu uimire cate resurse de bucurie inca neexploatate stau in tine, asteptand le descoperi.