CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

Mic ghid pentru cei care vor sa reuseasca

Lucrand intr-o clinica ca a noastra ajungem sa cunoastem mii de oameni, cu tot atatea povesti de viata. O buna parte dintre ei au totusi ceva in comun: vor sa inteleaga cum sa obtina ce-si doresc.

Nu suntem specializati in orice domeniu, iar cei care apeleaza la noi isi doresc lucruri diferite, insa pe multi dintre ei am reusit sa-i ajutam. Cum? Pe scurt putem spune ca deseori nu complexitatea drumului pana la reusita este principala bariera de care se lovesc oamenii, ci faptul ca este prea greu de suportat ceea ce trebuie sa traiasca pana sa-si atinga visul. Cateodata e nevoie sa munceasca cand ceilalti dorm, sa invete cand altii se distreaza, sa continue cand li se spune nu vor reusi sau cand ceva din interiorul lor le sopteste c-ar fi mai bine sa renunte. Sarcina noastra este ii ajutam pe cei care vin la noi sa nu se lase coplesiti de emotii negative si sa-i sustinem atunci cand se confrunta cu teama, cu descurajarea, cu frustrarea.

Din dorinta de a ajuta cat mai multi oameni, am sintetizat cateva aspecte care-i incurca sau care-i ajuta deseori pe cei care se lupta sa reuseasca ceea ce si-au propus.

Ce te poate incurca
• Te astepti la rezultate prea rapide si renunti atunci cand ar trebui sa continui.
• Nu-ti folosesti toate resursele, crezandu-te mai putin capabil decat esti in realitate.
• Nu ai curajul sa faci schimbari mari sau radicale in viata ta.
• Nu depui destul efort, sperand ca la un moment dat ceva sau cineva o sa te ajute.
• Frica ta de esec este mai puternica decat dorinta de reusita.
• Interpretezi greutatile aparute ca pe un semnal ca planul tau nu este realist.
• Cand dai de greu ai tendinta sa te victimizezi crezand ca e nedrept ce ti se intampla.

Ce te poate ajuta
• Fii realist, dar nu-ti pierde vremea facandu-ti griji. Ce te ingrijoreaza acum poate nici nu se va intampla, in schimb sunt sanse sa apara ceva la care nici nu te-ai gandit.
• Incearca sa interpretezi cat mai corect dificultatile pe care le intampini, cateodata ele sunt semnul ca esti pe drumul cel bun.
• Daca poti sa-ti pastrezi calmul atunci cand ceilalti si-l pierd, ai deja un avantaj in fata lor.
• Fii oricand pregatit sa continui singur. Nu toti cei pe care te bazezi la inceput iti vor ramane alaturi pana la capat.

Dupa atata experienta in lucrul cu oamenii, va garantam un lucru: in fiecare om exista resurse nebanuite. Tinere aparent fragile au dobandit mai multa tarie si curaj decat barbati cu impresionanta masa musculara, sunt copii care au reusit sa devina mai rezonabili decat parintii lor sau batrani care-si traiesc viata acum cu mai mult optimism decat multi dintre tineri.

Pentru noi, fiecare zi in care ajutam pe cineva sa se apropie de visul lui este o zi castigata in lupta tot mai grea cu pesimismul si de ce nu, in ciuda celor care ne fac uneori sa credem ca nu mai avem nici o sansa.