CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

De ce performanta scolara nu prezice succesul in viata

Sute de mii de copii si parinti trec an de an prin emotii greu de descris in preajma examenelor, indiferent ca vorbim de Examenul de capacitate, Bacalaureat sau admiterea la facultate. Desi teoretic blamam sistemul nostru de invatamant, cand vine vorba de copiii nostri, ne dorim cu disperare ca ei sa obtina rezultate cat mai bune la scoala. Inevitabil avem impresia ca aceste rezultate anticipeaza cumva cat de bine se vor descurca ei in viata. Visele care se tes in jurul succesului scolar sunt diverse: o viitoare cariera profesionala plina de satisfactii, respectul celor din jur, o casa frumoasa, vacante si o situatie materiala de invidiat.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Cu totii ne amintim de elevi ”exemplari”, preferatii profesorilor, premianti sau olimpici cu care se mandrea scoala, dar care odata ajunsi adulti au esuat lamentabil in viata profesionala sau in cea personala. Si invers, copii si adolescenti pe care n-ar fi pariat niciun profesor, au ajuns totusi in varful piramidei profesionale sau sociale. Devine evident ca profesorii nostri ar pica adesea cu brio daca ar da un test la care ar trebui sa prezica viitorul succes al elevilor lor.

Cum se explica asta? Simplu, scoala ne vrea cuminti, docili, dar in viata reala castiga cei indrazneti. Profesorilor le plac copiii care respecta autoritatea si regulile, dar ulterior devin leaderi cei care schimba regulile. La scoala sunt apreciati cei care cer voie si se conformeaza, ca adult obtii ce-ti doresti doar daca lupti si depasesti piedicile puse de altii.

Adeseori cei cu rezultate foarte bune la invatatura sunt copii cuminti care-si asculta parintii si aloca mult timp invatatului, dar nu sunt antrenati sa reziste in fata esecurilor. Din pacate insa, oricat de multe invatam in scoala, viata nu ne scuteste de greutati si dezamagiri si de cele mai multe ori doar cei care au taria sa se ridice si sa o ia de la capat sunt adevaratii castigatori. De aceea se intampla ca de teama unor confruntari cu esecul, multi oameni ajunsi la maturitate ajung sa se complaca intr-o mediocritate profesionala chiar daca la scoala erau elevi eminenti.

E drept, faptul ca esti rebel si-ti sfidezi mereu profesorii sau nu te pregatesti suficient pentru examene, nu te ajuta deloc in viata. Nu esti inteligent si puternic doar pentru ca incalci regulile, din contra, de cele mai multe ori in felul asta iti produci o multime de probleme si n-ai niciun beneficiu.

Si atunci, ce-ar trebui sa ne dorim pentru copiii nostri si ce putem face cu adevarat pentru ei? Treaba noastra ca parinti este sa credem in ei si sa-i sustinem cand dau de greu, sa le aratam ca exista lucruri cu adevarat importante, mai presus de note sau calificative. Sa-i facem sa inteleaga ca o sa-si implineasca visurile daca sunt perseverenti si nu renunta. E bine sa stie ca nu exista oameni puternici care sa nu fi trecut prin esecuri si greutati. Sa le spunem adevarul, ca in viata trebuie sa faca tot ce tine de ei cu seriozitate si implicare, fara sa se raporteze in permanenta la ceilalti. Fiecare om de succes a trecut prin momente in care putini i-ar fi dat vreo sansa, dar si-a adunat puterile si a continuat stiind ca la un moment dat, viitorul ii rasplateste pe cei curajosi si perseverenti fara sa le ceara carnetul de note.