CLINICĂ DE PSIHOTERAPIE, PSIHIATRIE ȘI COACHING EMOȚIONAL

Depresie

Depresia este o tulburare care duce la aparitia unei senzatii acute de tristete, de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp si afecteaza bucuria de a trai, capacitatea de munca si sanatatea. Predispozitia genetica, impreuna cu evenimente de viata stresante, afectiuni medicale, nasterea unui copil sau alti factori pot determina un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier, ducand la aparitia depresiei.

In cazurile de depresie consultul unui specialist este esential, deoarece persoana afectata poate ajunge la incapacitatea de a comunica, de a efectua activitati de rutina, in cazuri extreme chiar la suicid.

Principalele simptome ale depresiei sunt:

  • tristetea in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, timp de minim doua saptamani
  • pierderea interesului si placerii pentru activitati odinioara placute
  • scaderea sau cresterea semnificativa in greutate
  • insomnie sau somnolenta
  • agitatie sau inhibitie a comportamentului
  • oboseala si lipsa de energie
  • simtaminte de lipsa de valoare si vinovatie
  • diminuarea capacitatii de gandire si concentrare

In tratamentul depresiei alegem psihoterapia, tratamentul medicamentos, sau ideal combinatia dintre acestea tinand cont de mai multi factori: gravitatea depresiei, abilitatile si particularitatile pacientului. In clinica noastra, folosim tehnici psihoterapeutice eficiente pentru a ajuta persoana afectata de depresie sa se echilibreze emotional si sa-si recapete bucuria de a trai.

Psihoterapia are avantajul de a preveni, in anumite cazuri, aparitia unui alt episod depresiv. Medicamentele nu vindeca depresia, adeseori ele doar amelioreaza sau elimina simptomele. Daca medicatia nu este combinata cu psihoterapia, la intreruperea tratamentului, depresia poate reveni, psihoterapia avand avantajul de a preveni aparitia unui nou episod depresiv. In absenta tratamentului, depresia tinde sa aiba o evolutie cronica, cu multiple recaderi.